Gleneagles Community Centre

Type of Building
Community & Recreation
Size
2,236 sq. m.
Architect
Patkau Architects
Completion
2003
Structural Engineer
Fast + Epp
Construction Manager
Country West Construction Ltd.
Project Owner
District of West Vancouver
Wood Supplier
Western Archrib
Prefabrication
Panelized
Materials
Glue-laminated timber (glulam), Plywood

The team looked at a variety of materials for the roof. Wood was the overwhelming choice among the consultants, the client and the public. Wood was selected for its cost effectiveness, contribution to the project’s sustainability objectives and warm material character.

David Shone, Associate – Patkau Architects Vancouver

Project Overview

In keeping with its own sustainable development policies, the District of West Vancouver wanted this community centre facility to embody leading-edge strategies for energy conservation and environmental stewardship. In response, the project team took a holistic approach, integrating structural, mechanical and electrical elements to create a facility that provides a healthy and comfortable environment for visitors and staff while minimizing impact on the environment.

 

Wood Use

Pitched roofs are supported on segmented Douglas-fir glue-laminated timber (glulam) beams. The beams are in turn supported on inclined glulam struts springing from concrete columns that sit within the zone of the exterior wall. The spaces between the glulam roof beams are bridged by prefabricated roof panels comprised of solid Douglas-fir purlins and plywood sheathing.

An additional layer of plywood installed after the metal roofing panels were placed, creates the necessary diaphragm action in the roof plane. The heavy timber roof structure incorporates substantial overhangs that provide protection from winter rains, shield interiors from excessive local solar loads in summer, and discharge rainwater into adjacent landscape swales to permeate back into the natural landscape.