West Fraser Centre

Location

Quesnel, BC

Completion

2017

Structural Engineer

Fast & Epp

Project Owner

City of Quesnel and the Cariboo Regional District

Construction Manager

VVI Construction

Project Materials

Cross-laminated timber (CLT)

Lumber

Plywood

Structural Systems

Light frame

Mass timber

Project Overview

With forestry being a central component of Quesnel’s economy, it was natural for community leaders to further the area’s culture of wood by featuring it as a key structural and finishing component of their new arena. Part of the regional North Cariboo Recreation and Parks Service, the new West Fraser Centre holds a professional-sized hockey ice surface with seating for 1,300 people, a home-team dressing room, meeting rooms, offices and a concessions area, along with an upper-level concourse with walking track.

From hockey to music concerts

The two-storey facility is a focal point for the community, and will also serve as a venue for live entertainment, trade shows and community events. Cross laminated timber (CLT) panels frame the roof structure of the main lobby, as well as the foyer leading to the adjacent existing ice rink. Inside, the large roof structure of the main arena is framed with curved steel girder trusses accented by a wood slat ceiling assembly. The innovative slat design allowed them to showcase the wood while concealing acoustic materials needed to absorb sound in the big space, making it a suitable venue for anything from hockey to music concerts. Wood for the slat ceiling assembly came from the local mills around Quesnel, and installation kept an on-site crew of six workers busy for roughly eight weeks.

Wood Use

To improve the speed of construction, contractors for West Fraser Centre used CLT to frame the lobby of the main arena, the stairwell and a foyer, which leads to an adjacent existing ice rink. The CLT roof was not covered, leaving the wood exposed to visitors below both inside the lobby and in the exterior roof overhang.

Inside the new arena, strips of plywood were first fastened to the open web steel joists running perpendicular to the trusses, with 1×6 spruce-pine-fir (SPF) dimension lumber attached to the plywood. By leaving a 2-inch air space between each piece of lumber, the wood naturally absorbs noise from below.

The wood framework also hides the electrical systems and allowed additional acoustic insulation to be added behind the slats. The lumber for the slat panels was treated by a local subcontractor with a clear coating for fire protection before it was installed. Durable medium-density fibreboard was also installed around the perimeter of the walking concourse.

“Given Quesnel’s strong links to forestry and the wood industry, it was important for our community to incorporate wood. The wood ceiling provides an aesthetically appealing environment while also serving important functional purposes, concealing mechanical infrastructure and improving the building’s acoustic performance”.

Jeff Norburn, Director of Community Services
City of Quesnel