West Vancouver Aquatic Centre

Location

West Vancouver, BC

Size

3,716 square metres

Completion

2004

Structural Engineer

Fast + Epp

Construction Manager

D.G.S. Construction Company Ltd.

Wood Supplier

Western Archrib

Project Materials

Glue-laminated timber (Glulam)

Millwork

Structural Systems

Low rise

Post + beam

Prefabricated

Wood delivers warmth and beauty—along with thermal, acoustic and environmental benefits—to the renovation and expansion of this popular community aquatic centre.
  • Facility interior use of wood tolerates high levels of humidity, offering acoustic and thermal benefits, and absorbing and releasing water vapour without compromising structural integrity.
  • Architects designed a custom glue-laminated timber (glulam) glazing system to accommodate a unique fabric roller blind, featuring public art by BC-based abstract painter Sylvia Tait, which spans the glass wall to provide shade.
  • Overhead doors and vents allow fresh air to flow naturally through the building, while enhanced features significantly improve the accessibility of the facility.

The West Vancouver Aquatic Centre provides an outdoor-pool-like experience, with natural lighting, operable glazed overhead doors and mechanically operable vents allowing fresh air to flow naturally through the building. The project combines the refurbishment of an ageing aquatic facility with the addition of a leisure pool, accessible hot pool, family change rooms, multi-purpose room, fitness areas and public viewing areas. From the top of the 20-metre waterslide tower, swimmers can take in views of Vancouver’s beautiful harbour and majestic mountain backdrop.

Custom glulam mullions accommodate overhead doors and solar shading devices. Wood is also present in the glulam beams, purlins, and columns that provide long, clear spans over wishbone-shaped columns and support a metal roof on a metal deck. Through careful detailing, connections are virtually invisible and structural lines flow uninterrupted.

Wood works well in demanding aquatic environments

Designers selected wood for its ability to withstand the demanding atmosphere of the aquatic centre. Along with thermal and acoustic benefits, it is hygroscopic—constantly exchanging moisture with the surrounding air—which helps to control moisture and balance indoor humidity. As a renewable, non-toxic material with low embodied energy, wood improves the indoor environmental quality of the building and reduces its overall carbon footprint.  More than fifteen years old, the facility’s exposed wood continues to serve with durability and resilience.

Enhanced accessibility

The facility’s accessibility enhancements attracted international recognition from organizations, including the International Paralympic Committee. It features accessible change rooms and washrooms, weight room and equipment, adjustable height change table, ceiling track lifts in the change room, pool mobility cart, water wheelchairs, zero-depth entry leisure pool with warm temperatures.

“For architects, wood’s intrinsic characteristics of visual warmth, durability and flexibility provide a myriad of imaginative design possibilities to be explored… In this project it played a key role in humanizing an important community facility.”

Darryl Condon, principal, HCMA Architecture + Design

Interior view of Grandview Heights Aquatic Centre showing glue-laminated timber (glulam) prefab roof assembly
Community + recreation

Grandview Heights Aquatic Centre

Learn More
Interior night time view of Vancouver Aquarium Pacific Canada Pavilion showing parallel strand lumber (PSL) beams and steel rods and fittings that compose the roof structure
Community + recreation

Vancouver Aquarium Pacific Canada Pavilion

Learn More
Exterior view of prefabricated panels being installed on mass timber constructed Brock Commons Tallwood House

Mass timber performance advantages

Learn More