West Vancouver Aquatic Centre

Type of Building
Community & Recreation
Location
West Vancouver
Size
3,716 sq. m.
Architect
HCMA Architecture + Design
Completion
2004
Structural Engineer
Fast + Epp
Construction Manager
DGS Construction Company Ltd.
Wood Supplier
Western Archrib

Project Overview

The West Vancouver Aquatic Centre rejuvenates an aging facility with the addition of a leisure pool, an accessible hot tub, an extra-tall waterslide, family change rooms, a multi-purpose room, fitness areas, and public viewing areas. 

The leisure pool, with its custom-designed glue-laminated timber (glulam) mullions, accommodates overhead doors and a series of electrically operated, solar shading devices. A unique fabric roller blind, featuring public art by B.C.-based abstract painter Sylvia Tait, spans the glass wall to provide solar glare control for the pool area. Along with natural lighting, operable glazed overhead doors and mechanically operable vents allow fresh air to flow naturally through the building. These unique features enhance the facility’s air quality, while providing users with an outdoor pool-like experience.

Wood Use

The structure features glulam beams, purlins, and columns, a versatile solution that provides long, clear spans over the wishbone shaped columns. Through careful detailing, connections are virtually invisible and structural lines flow uninterrupted.