Vancouver Island and Coast Visitor Centre

Location

Courtenay

Size

622 square meters

Completion

2011

Architect

Stantec

Project Owner

Comox Valley Economic Development Society

Structural Engineer

Stantec

Construction Manager

Kinetic Construction

Project Overview

Wood is a key component throughout the Vancouver Island and Coast Visitors Centre – for both structure and finishes.

The Centre consists of two distinct functions and forms. The exhibition hall is a tall, drum-like structure – with a display illustrating the natural, historical and cultural aspects of the Valley and the various activities and experiences offered on the Island. The visitor services component features a butterfly roof – with skylights, photovoltaic panels, and a green roof. These two distinct spaces are connected by a wooden bridge spanning over the interior river, which flows to a pond outside.

Wood Use

The structure of the visitor services area is comprised of exposed timber columns and joists, glue-laminated timber (glulam) beams and Douglas-fir decking. The exterior of the exhibition hall is clad in western red cedar. Douglas-fir boardwalks provide the major circulation paths, both inside and out.