MEC Flagship Store

Location

Vancouver, BC

Size

5,730 square metres

Completion

2021

Owner

Beedie Group

Tenant

MEC

Structural Engineer

Fast+Epp

Project Materials

Cross-laminated timber (CLT)

Glue-laminated timber (Glulam)

Structural Systems

Hybrid / Wood

Low rise

Mass timber

Panellized

Post + beam

Prefabricated

MEC’s newest flagship store continues the outdoor equipment retailer’s long-standing ecofriendly roots, featuring a sustainable, carbon-cutting mass timber design.

  • Open, airy transparent retail experience reinvents big-box design trends.
  • Features a glue-laminated timber (glulam) column-and-beam structural system with cross-laminated timber (CLT) floors.
  • Sustainable design reflects the cooperative’s long-standing commitment to green design strategies.

Reinventing the big-box store design with a more open, airy retail experience

MEC’s latest Vancouver flagship store in the city’s Olympic Village neighborhood reinvents the big box store with its striking mass timber structure and open, transparent design. It inverts the traditional inwardly-focused approach to retail design in favour of generous daylighting and views to and from the street. The interior of the store is bright and airy, extending out to either side of the central daylit atrium. The abundant storefront glazing is in keeping with the City’s desire that the building serves as a transparent and engaging ‘gateway’ building that enriches the pedestrian experience of this highly walkable urban area.

Striking mass timber structure, a central focal point

The facility comprises three levels of underground parking and two levels of retail space, along with a third floor of offices with community rooms and a rooftop terrace. The below-grade structure consists of cast-in-place concrete, while the above-grade structure primarily exposes wood with CLT floors and a roof supported on glulam beams. On the upper retail level, the south elevation is split by a glazed atrium. A grand, wax-finished steel staircase connects the retail floors.

“With the proximity to cycling paths, the seawall running route and kayaking opportunities on False Creek, the store benefits from the energetic and active environment literally all around it. The architectural expression, with its sloping green roofs blurring the indoor-outdoor experience, tall wood structure and images of the mountains beyond speaks to MEC’s outdoors spirit and acts as a perfect gateway to the neighbourhood.” 

Hugh Cochlin, Principal, Proscenium Architecture 

The building’s mass timber structure is a glulam column-and-beam system with CLT floors, all visible, with mechanical and electrical services exposed. Storey-height steel bracing elements, forming a circle large enough to walk through, contribute to the lateral timber system. The overall effect is retro-industrial, softened by the warm tones of the CLT display systems and the colourful products they showcase.

Rather than using the familiar glass curtains, the glulam beams at either end of the atrium were increased in depth to match that of the longitudinal beams. This provides a continuous protective fire barrier required by the BC Building Code as a smoke curtain or draft stop. The large size of the atrium necessitated an alternative solution; as did the proprietary firestop system used to seal penetrations through the CLT structure.

Corporate commitment to cutting carbon and curbing climate change 

The building’s design reflects the cooperative’s long-standing commitment to low-impact and green design strategies. In addition to using eco-friendly materials such as mass timber, the project includes a wide array of high-performing, sustainable features. The facility’s energy consumption is 30 percent less than the standards set out by the Model National Energy Code for Buildings. High-efficiency heating and cooling systems, combined with a high-performance building envelope achieve R-50 for the roof and R-40 for the walls. The roof captures rainwater that funnels into an underground cistern to provide up to 80 percent of the water used for flushing toilets. The site includes bicycle parking and electric vehicle charging stations. 

Mass timber used in MEC HQ, interior angle
Mass timber

Learn More
Interior view of BC Passive House Factory showing worker using crane to move mass timber beams
Mass timber in British Columbia

Learn More
Internal view of Brock Commins Tallwood House, showing mass timber columns, light frame construction, and prefabricated wooden panels.
Prefabrication

Learn More
UBC Bioenergy Research Demonstration Facility
Mass timber: the next chapter in BC’s forest story

Learn More
Prototype rendering south view
Prototype

Learn More
Keith Drive rendering DIALOG
2150 Keith Drive

Learn More
Exterior view of completed MEC Headquarters building which features mass timber construction, prefabrication, hybrid wood, and tall wood design
MEC Head Office

Learn More
Exterior view of completed MEC Headquarters building which features mass timber construction, prefabrication, hybrid wood, and tall wood design
MEC Virtual Tour

Learn More