Radium Hot Springs Community Hall and Library

Type of Building
Community & Recreation
Location
Village of Radium Hot Springs
Size
732 sq. m.
Architect
Urban Arts Architecture
Completion
2018
Structural Engineer
Equilibrium Consulting Inc.
Project Owner
Village of Radium Hot Springs

Our use of wood helps the interior beauty of this unique building really stand out. The project revitalised our community meeting space and turned this community hall into a centrepiece project for the municipality. We’ve had tremendous buy-in from the residents of Radium as well as from our wood suppliers who came together on this.

Arne Dohlen, Director of Planning and Development Services Village of Radium Hot Springs

Project Overview

Located next to the Kootenay National Park, The Village of Radium Hot Springs sits in a forested valley. The region also has many talented woodworkers. When Village leaders decided to build a new community hall and library, they knew the project presented the perfect opportunity to showcase wood. The resulting hall has become a centerpiece for the municipality, completely revitalizing the community meeting space.

After evaluating their options, the team made a bold choice. This community hall is one of the first public buildings in British Columbia to be built using dowel laminated timber (DLT). DLT is manufactured by using wooden dowels to connect pre-milled dimension lumber boards, creating a panel which works well for horizontal spans like the roof structure.

Wood Use

The Radium Hot Springs Community Hall and Library was built using an innovative DLT roof structure supported by glue laminated timber (glulam) beams and columns. The exterior was clad with a unique charred wood siding product. Prefabricated DLT panels, 1.2 metres wide and up to 6 metres long, were constructed using alternating laminations of 2x4 and 2x6 dimension lumber and then left exposed to the space below, giving the ceilings a variegated texture. The DLT was fabricated using Douglas fir dimension lumber fastened with beech wood dowels. No adhesives were used to fabricate the panels. Local sourcing was integrally important to the project.