Okanagan Regional Library Vernon Branch

Type of Building
Civic & Institutional
Location
Vernon
Architect
CEI Architecture
Completion
2012
Structural Engineer
Bush, Bohlman & Partners
Construction Manager
Task Construction
Project Owner
Okanagan Regional Library
Wood Supplier
Structurlam

The new library features some very large and impressive wood beams which are fully visible from the top floor and add a very warming look to the entire facility. They capture the eye and really set the building apart.

Don Nettleton, Financial Manager Okanagan Regional Library

Project Overview

The new Okanagan Regional Library Vernon Branch replaces an aging and outdated facility, that nonetheless had been well used and well loved by the community. Perhaps more than any other type of community building, the role of the branch library has been transformed by the rapid advances in information technology. As libraries evolve from being perceived as book repositories to community service centres through which many kinds of information can be accessed, flexibility for the future is more important than ever. A design 'charrette' involving the client, project team and stakeholder groups confirmed that the new facility should be flexible enough to tap the potential of emerging technologies and meet the changing needs of users. It should also enhance user access, promote community engagement, and ensure a healthy environment for users and staff. The use of wood for both structural elements and interior finishes contributes to these goals with its warm and inviting appearance, its proven ability to reduce stress and beneficial physical attributes - being both non-toxic and dust free.

Wood Use

The original library building featured natural light and warm wood structural members and finishing elements. From the outset, the project team was committed to incorporating these same attributes into the new building to the greatest extent possible. The location of the building next to a minor railroad, and the inclusion of a parking garage in the program, dictated the use of concrete for the main building structure. However on the upper floor, which houses the adult collection and is organized around a skylit stairwell, wood is the dominant material. Long span glulam roof beams minimize the need for internal column supports, and so provide flexibility for any future reconfiguration of the space. Slatted wood ceilings attenuate ambient noise, while millwork and veneers add to the richness and warmth of the space.