Delbrook Community Recreation Centre

Type of Building
Community & Recreation
Location
North Vancouver
Size
8,826 sq. m.
Architect
HDR | CEI
Completion
2017
Structural Engineer
RJC Consulting Engineers
Construction Manager
Stuart Olson
Project Owner
District of North Vancouver
Wood Supplier
Western Archrib

Situated within a park surrounded by forests, streams and mountains, this building serves a community that values the outdoors. The project’s wood elements, combined with the use of glass, helped create a building that is warm and welcoming.

Nicola Chevallier PE, Section Manager for Facilities & Special Projects The District of North Vancouver

Project Overview

Wood provides design versatility and warmth to balance the sleek design of the Delbrook Community Recreation Centre. Communities in British Columbia value natural beauty for their public buildings, so it was expected that the project’s architects would use wood to capture the essence of the site’s beauty, which includes a salmon stream running through a forested area with walking trails alongside sports fields. Three levels of recreation, cultural and mixed-use space form the community-oriented facility, which includes weight rooms, an aquatic space, gymnasium and sport courts as well as multi-purpose and arts rooms.

Wood Use

The main public spaces in Delbrook Community Recreation Centre were used to showcase the wood and maximize the visual impact. Double-height Douglas fir glulaminated timber (glulam) columns and beams frame the large public corridor, which is flanked by windows that allow daylight in. The glulam beams support Douglas fir glulam timber planks used for the long spans. The wood planks sit on top of the beams and columns, where they can be visible when visitors first walk in.