Chuck Bailey Recreation Centre

Type of Building
Community & Recreation
Location
Surrey
Architect
CEI Architecture
Completion
2012
Structural Engineer
Bogdonov Pao Associates Ltd.
Construction Manager
Turnbull Construction Services
Project Owner
City of Surrey
Wood Supplier
Structurlam

The Chuck Bailey Recreation Centre is a beautiful architectural landmark in our City Centre.

Mayor Dianna Watts City of Surrey

Project Overview

Chuck Bailey Recreation Centre is a high-profile community recreation centre that initially served as a training facility for volunteers for the 2010 Vancouver Olympic Winter Games. The project included three phases: the original 2,140 square metre building completed in 2009, the outdoor covered skate park completed in 2011, and a 460 square metre second floor expansion completed in 2012. Located in Tom Binnie Park in Surrey City Centre, this project was seen as a catalyst for positive change in this rapidly developing neighbourhood. Specific goals included: to create an iconic design that met the City of Surrey's recreation facility standards for crime prevention through environmental design (CPTED), durability, flexibility and the ability to accommodate future expansion.

Wood Use

Wood is an integral part of the Chuck Bailey Recreation Centre. The project uses only locally produced lumber, with the sole exception of the gymnasium floor. The gymnasium section features wood acoustic panelling that creates visual warmth and a sense of connection to the surrounding park. Externally, glue-laminated (glulam) facia “outrigger blades” make an abstract reference to winter sports such as skating, bobsleigh and luge. The irregular shapes making up the building posed structural challenges that were addressed using a composite system of concrete, steel and glulam elements. Working together, the architect and the structural engineer developed an expression that playfully used symbolism and allegory in the design of wood elements, creating a building with a number of unique features.