Cloverdale Recreation Centre

The Cloverdale Recreation Centre was the first public facility developed under the City of Surrey's master plan for the Cloverdale Fairgrounds. The design process followed the City of Surrey's Sustainable Design Charter, but was also used by the architects as a pilot project to evaluate this alternate green building rating system. The architect's challenge was to develop a design character that would set the precedent for the entire area as the neighbourhood evolves. Situated along a major north-south artery and adjacent to the existing entry archway of the fairgrounds, the 6,000 square metre, two-storey building is a prominent community landmark. The building's massing concept was developed in response to the City's desire for a high-impact building with an expressive use of wood. 

Wood Use

The Cloverdale Recreation Centre is designed using exposed wood beams and columns throughout the building’s interior and exterior. This expression of wood evolves into wood structures adjacent to the existing arch that links the northwest entry corner to the entire community centre. Exposed wood glulam beams and columns are prominent throughout the interior and exterior of the building. The wood structure is united in the main gymnasium, where a sprung wood floor supports an array of sports and athletic activities. 

View the PDF to learn more about the project.